English version will be up later! Stay tuned. :)
------------------------------------------------------------
On vihdoin ja viimein aika julkaista festariopas!
Tämä on suht pitkä ja kattava paketti, jos mieleesi tulee vinkkejä - jätä ne ihmeessä kommenttiboksiin tai laita sähköpostia ja tehdään tästä yhdessä parhain festariopas ikinä. :) Sama homma jos mielessäsi herää kysymyksiä, joihin ei vielä tullut vastausta.
Olen jakanut oppaan muutamaan osaan ja aion lisätä tämän myös sivuihin, eli tulee myös löytymään tuosta bannerin alta jatkossa. Helppo ja nopea löytää tarpeen tullen.
Let's festival!
OHJELMA
Ihan ensimmäiseksi kun päättää, minne festarille menee, tule käytyä festarin ohjelma = tarjonta läpi. Sitä on festarista riippuen laidasta laitaan ja monesti valinnan varaa riittää vaikka millä mitalla niin Suomessa kuin Euroopassakin.
Festarit antavat ilmaiseksi tai myyvät maksua vastaan festarien ohjelmalehtistä, josta on helppo seurata koska ja milloin bändit soittavat. Joissain ohjelmalehtisissä esitellään myös bändit yksitellen ja usein niistä löytyvät myös festarin kartta sekä muut tärkeät asiat kuten lipunmyynti, ensiapu, löytötavarat, yleistä infoa, mitkä asiat ovet kiellettyjä, lipuista, rannekkeista sekä muista mahdollisista esiintymisistä lisätietoa, ikärajoja jne.
Lähes aina etenkin bändien soittoajat voi tulostaa netistä, se kannattaa päällystää esim. kontaktimuovilla, jolloin sade ei turmele sitä ja siitä saa koko festarin ajan selvää.
Festareilla saattaa olla myös bändien nimmarointi-tilaisuuksia, mikäli kiinnostaa, kannattaa niitä pitää silmällä!
LIPUT
Lisätietoa lipuista löydät helpoiten menemällä festareiden kotisivuille ja LIPUT-otsikon alle. Siellä on yleensä suorat linkit sivuille, mistä voi ostaa lippuja. Ulkomaiset festarit tarjoavat usein mahdollisuuden selata kotisivuja englanniksi, joten valitse ylänurkasta brittilippu ja lippujen osto sekä itse festarin tarkasteleminen on helpompaa.
Liput festareille tulevat myyntiin festareista riippuen, mutta lähes kaikkien kohdalla hyvissä ajoin. Monilla festareilla on tapana julkaista 3 pv-lippupaketteja myyntiin jo ennen joulua, jolloin ne voi saada erikoishintaan. Yhden ja kahden päivän liput saattavat tulla festarista riippuen myyntiin myöhemmin kuin kolmen päivän lippupaketit. Useat festarit tarjoavat myös VIP-lippupaketteja, niiden hinta ja sisältö kerrotaan tarkemmin festareiden kotisivuilla.
Osa ulkomaisista festareista laittaa seuraavan vuoden lippupaketit myyntiin jo melkein heti sen hetkisen festarin loputtua. Näin tekee mm.
Wacken Open Air, jonka liput myyvät loppuun jopa 24 tunnin sisällä niiden tultua myyntiin, joten erityisesti tämän festarin kohdalla kannattaa olla haukkana lippukaupoilla, jos haluaa liput varmasti käteen.
Ulkomaisten festareiden lippuja saa tilattua helposti myös ilman luottokorttia, maksuvälineenä käy esim. Visa Electron. Lippuja tilatessa niihin tulee usein myös lisämaksua, lippukaupasta riippuen X määrä kulua = fee sekä postimaksut, jotka ovat yleensä 5-10€ ylöspäin.
Festareille kannattaa aina tulostaa mukaan ostokuitti lippujen ostamisesta, just in case.
Mikäli haluat säästää lippukuluissa, kannattaa hakea festareille töihin talkoolaiseksi! Silloin festivaali usein tarjoaa majapaikan, lipun sekä mahdollisesti myös ruokia ilmaiseksi. Aiempaa kokemusta ei usein tarvita, aina jotain hommaa löytyy mihin soveltuu. Kokemuksen karttuessa pääsee eri hommiin tai ylenemään, miten itse sitten haluakaan edetä. Usein on myös mahdollista kirjoittaa toiveisiin ne bändit, joita haluaisi nähdä ja näin ollen pyritään järjestämään työvuorot siten, ettei missaa mitään itseään kiinnostavaa.
MATKAT
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa festivaalin sijainti kotisivuilta, jonka jälkeen voi aloittaa miettimisen miten sinne pääsee.
Kotimaisille festareille mennessä on monia eri vaihtoehtoja ; oma auto, kimppakyyti, bussi, festaribussit, juna ja jopa lentäminen.
Oma auto on siitä helpoin ja mukavin, kun voi ottaa tavaraa suht paljon mukaan, vessatauot voi pitää koska haluaa ja muutenkin olla ehkä vähän helpommin ja rennommin kun mennään oman mielen mukaan. Jos saa vielä autoon muitakin festarikävijöitä, erityisesti ajokortillisia, pystyy bensakulut ja ajamisen kivasti jakamaan.
Kimppakyytejä voi kysellä usein omassa kaveri/tuttavapiirissä, festivaalin tapahtumasivulla tai kimppakyyti-sivustoilla.
Bussien suhteen kannattaa tarkkailla bussien tarjouksia, jos haluaa edullisesti päästä. Nykyään myös Matkahuolto tarjoaa ( Onnibussin tultua kuvioihin mukaan ) alennuksia etukäteen netissä ostetuista lipuista.
Festaribusseja saattaa lähteä isoista kaupungeista kuten Helsinki, Tampere, Jyväskylä yms. kohti festaria, näistä löytyy usein lisää tietoa festarin kotisivuilta - jos sellaisia järjestetään. Festarit itsessään saattavat myös järjestää ilmaisia tai maksullisia festaribusseja kaupungin keskustasta itse festari-alueelle, koska alueet usein sijaitsevat ydinkeskustan ulkopuolella. Niiden avulla on helppo löytää perille suoraan bussi- tai juna-asemalta.
Junien suhteen kannattaa tarkkailla VR:n Veturi-palvelun alennuksia. Junalla matka sujuu nopeammin kuin bussilla, mutta se saattaa olla kalliimpi vaihtoehto.
Lentäminen, etenkin kotimaan festareilla, sanoisin olevan viimeinen vaihtoehto. Tavarat on helpointa raahata muilla kulkuvälineillä mukana, koska lentäessä tulee ottaa huomioon painorajoitukset sekä turvallisuus määräykset.
Ulkomaisten festareiden matkojen suhteen kannattaa olla ajoissa liikenteessä, jos haluaa säästää. Kannattaa tarkkailla lentoja ja lentoyhtiöiden tarjouksia. Nykyään monet lentoyhtiöt eivät sisällytä ruuma-laukkuja lentojen hintoihin, vaan ne pitää ostaa erikseen. Ole siis tarkkana niiden kanssa.
Lennot kannattaa ostaa lähimmälle lentokentälle, jolloin lentokenttä - festari välimatka on lyhyin taittaa ja näin ollen myös edullisin.
Osa festareista ulkomaillakin järjestää festaribussi kuljetuksia eri lentokentiltä festareille, etenkin isoimpien festareiden suhteen. Näistä on usein tietoa hyvissä ajoin festareiden kotisivuilla etukäteen, ja liput kannattaa myös ostaa hyvissä ajoin jotta varmistat paikkasi etenkin menomatkalla. Festarin loputtua festaribussit tarjoavat vielä paikkoja takaisin kuljetukselle, tosin ne saattavat tulla myyntiin vasta tiettyyn aikaan viimeisenä päivänä ( näin mm. Wackenissa, lauantaina aamupäivällä, jos jäit ilman tai unohdit ostaa lipun etukäteen ).
Juna lienee helpoin ja nopein vaihtoehto, eivätkä ne ole Keski-Euroopassa ainakaan niin kalliita kuin Suomessa. Bussejakin menee.
Jos olet yhtään epävarma lippujen ostamisesta tai oikean junan / bussin valitsemisesta, ota rohkeasti yhteyttä infoon ja he auttavat sinua kaikessa.
MAJOITUS
Kotimaisilla festareilla kaikilla ei ole tarjota leirintää, osa on kaupunki-festareita, jolloin majoitus on luonnollisestikin hotellissa tai kaverien luona.
Osalla festareista on tarjota perinteisen teltta-leirinnän lisäksi myös mökkejä ja asuntovaunuille paikkoja. Nämä kaikki kannattaa selvittää ja mahdollisesti varata ajoissa.
Kannattaa myös selvittää, kuuluuko leirintä festarilipun hintaan. Jossain saattaa joutua maksamaan siitä erikseen, usein sen voi kuitenkin vielä ostaa saapuessa festareille.
Mikäli hotelli on ainoa vaihtoehto yöpymisen suhteen, sen varaamisen ja ostamisen suhteen on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Kesällä on myös vilkas turisti-sesonki, ja huoneet menevät kuumille kiville. Jo hyvissä ajoin voi seurata hotellien tarjouksia tai esim. Bookings.com kautta. Usein hotellimajoitus onnistuu vaikka leirintäkin on tarjolla, mutta festivaalin sijainnista riippuu se kuinka kaukana hotelli on itse alueesta. Esimerkiksi
Tuska Open Airissa hotelleita löytyy monia läheltä, kun taas
Nummirockin suhteen asia on eri.
Mikäli auto tarvitsee jättää parkkiin festarin ajaksi, on hyvä selvittää onko festarilla tarjota autoparkkia. Jos ei ole, tulee myös selvittää muut vaihtoehdot. Hyvällä tuurilla festareiden kotisivuilta löytyy tähänkin neuvoja.
Ulkomaalaisten festivaalien suhteen leirintä kuuluu usein lipun hintaan, ja se käsittää itse festareiden kolme päivää sekä yhden edellisen ( ja yleisimmän ) tulopäivän sekä festareiden viimeisen päivän jälkeisen päivän - eli yhteensä viisi päivää. Mikäli haluaa mennä nauttimaan festaritunnelmasta jo hyvissä ajoin, tulee selvittää pitääkö niistä päivistä maksaa erikseen jotain.
Esim. Wacken jonka virallinen tulopäivä on keskiviikko, itse festaripäivät ovat torstai-lauantai ja sunnuntai on lähtöpäivä. Mikäli sinne haluaa mennä jo maanantaina tai tiistaina, joudut maksamaan molemmista päivistä ja erikseen ( näin ainakin vuonna 2015 ). Info tästä löytyy festareiden kotisivuilta ja nämä ylimääräiset päivät voi maksaa etukäteen tai paikan päälle tullessa.
OSTOKSET
Festareille tarvitsee usein ostaa ruokaa, juomia ja mahdollisesti muutakin tavaraa. Ostosten suhteen kannattaa ottaa huomioon seuraavia asioita : missä on lähin kauppa, miten sinne pääsee ja sieltä takaisin. Jos se on todella kaukana eikä sinne järjestetä festaribusseja, voi olla että kaupassa pääsee käymään vain kerran ennen festareille menoa.
Ruuat / juomat kannattaa tottakai ostaa vasta paikan päältä. Mikäli kauppa ei ole lähellä, voi olla että ruuat ja juomat on ostettava samalla kerralla moneksi päiväksi. Jos näin on, on hyvä miettiä tarkoin mitä ostaa. Ei kannata ostaa helposti pilaantuvia / kylmää tarvitsevia tuotteita paljon, ellei niitä aio syödä pian tai niille ei ole tarvittavaa säilytyspaikkaa, jossa pysyvät pilaantumattomina.
Jos haluaa välttää turhaa painoa matkustaessa, voi esim. hygienia-tuotteita ostaa myös vasta paikan päältä. Tämä on suositeltavaa, etenkin ulkomaalaisten festivaalien suhteen.
PAKKAAMINEN
Kun on festareista kyse, kannattaa muistaa se tosiasia, ettei sinne kannata pakata mukaan ykkösiään - varsinkaan jos on kyse festareista pellon keskellä. Korkkarit kannattaa suosiolla jättää kotiin!
Kannattaa myös seurata hyvin ja tiiviisti sää-ennustuksia, näin ollen osaat varautua vielä tarkemmin - etenkin vaatteiden osalta. Säähän ei voi toki vaikuttaa ja se saattaa vaihtua, mutta on hyvä osata pakata mukaan enemmän lämmintä vaatetta kuin pelkkiä kesähepeneitä jos ennuste näyttää sadetta / kylmiä asteita.
Pakkaukset suoritetaan aina festarista riippuen.
Jos majoitus on hotellissa, niin leirintä-tavaroita ei tietenkään tarvitse raahata mukaan. Ei ehkä tarvitse varata samalla tavalla vaatetta mukaan, koska pääsee lämpöiseen varmasti festarien / after partyjen loputtua.
Mikäli majoittuu leirinnässä, on oltava huolellisempi.
Pakatessa kannattaa miettiä tarkoin, voiko jotain tarvikkeita ostaa vasta paikan päältä. Tai sitten voi ostaa jo valmiiksi tarvitsemansa tuotteet matkakoossa tai tyhjiä purkkeja, joihin laittaa tarvittavan määrän tuotetta. Näin säästää tilaa ja painoa tavaroissa.
Mikäli matkustaa lentokoneilla, on hyvä muistaa mitä saa ja ei saa tuoda käsimatkatavaroissa ja ruumassa - tarvittaessa löydät ohjeet lentoyhtiöiden kotisivuilta.
Järkevintä on ottaa mukaan reppu ja vedettävä, iso laukku. Tai rinkka ja kangaskasseja, jne. Niin, että niitä olisi mahdollisuuksien mukaan helpointa ja mukavinta kantaa ( mikä on aina vähän hankala toteuttaa, kun on kyse tämmöisestä tavaramäärästä ). Ole tarkkana painorajoitusten kanssa. Muista myös varata pikkulaukku tai reppu mukaan, jossa kuljetat tavaroita mukana festareilla. Mikäli et jaksa kantaa laukkuja, voit aina valita vyölaukun, johon saa näppärästi kaiken tarpeellisen eikä se paina olalla.
Leirinnässä on muutamia ehdottomia asioita joita tulee muistaa ottaa mukaan kaiken oleellisten kuten esim. teltan lisäksi.
Pressu( ja ) : vaikka osa teltoista on omien sanojensa mukaan vedenkestäviä, niin on aina oltava mukana isoja pressuja jotka blokkaavat sateen 100%. Ne ovat niin isoja, että peittävät useimmat teltat kokonaan. Toisen pressun voi levittää teltan pohjalle, mikäli epäilee että se voisi pohjasta vuotaa. Yksi pressu on hyvä myös varata käytettäväksi niin, että sen voi levittää maahan jossa sen päällä voi oleilla ilman että tarvitsee pelätä kastuuko tai likaantuuko takapuoli / tavarat. Pressuja saa ostettua monipuolisista kodintavaraliikkeistä tai esim. erä- ja maatalousliikkeistä. Ovat 5€ ylöspäin ja löytyy paria kokoa.
Jätesäkit : Ensiksikin, on tärkeää pitää huolta siisteydestä festareillakin ja näin ollen luonnosta edes jonkunlaista huolta. Se on kivempaa itselle ja leiri-naapureille, kun on siistiä eikä leirintä muistuta kaatopaikkaa. Leirillä voi olla yksi yhteinen iso jätesäkki roskille tai halutessaan voi varata muutaman pussin ja jaotella biojätteet, muovin, paperin ja pahvin erikseen. Älä koskaan jätä roskia levälleen! Siivoa viimeistään festarin loputtua kun kasaat telttasi pois.
Jätesäkit ovat myös käteviä tavaroiden suojelemisessa. Märällä ilmalla on hyvä sulkea tavarat jätesäkkeihin, vaikka olisi pressu suojaamassa teltan päällä. Näin vaatteet yms. pysyvät mahdollisimman kuivina eikä niistä tule 'nahkeita'.
Kumisaappaat ja varvastossut : kumisaappaat ovat kaiken a ja ö, etenkin jos festareilla sattuu satamaan. Joidenkin festareiden maasto on sellaista, että se voi äityä pahaksikin mutamereksi sateen jatkuessa. Varvastossut ovat helpot ja nopeat vetää jalkaan, jos tarvitsee lähteä vessaan / suihkuun / kioskille ostamaan jotain. Niillä ei kuitenkaan kannata mennä itse alueelle, varsinkaan jos suunnittelee menevänsä suht eteen katsomaan bändejä - varpaat tallautuvat.
Käsi / meikinpoistopyyhkeet : Erittäin näppäriä, kun hygienista ei pysty huolehtimaan yhtä hyvin kuin ollessa kotona.
Tässä on selkeä lista, jonka avulla pääsee hyvin alkuun ja perille siitä, mitä kannattaa pakata mukaan.
Leirintä :
- teltta
- pressuja
- retkituoli
- makuupussi
- makuualusta
- tyyny*
- viltti*
- peitto**
- grilli**
- polttopuita**
- kylmälaukku*
Vaatteet :
- farkut 1-2 kpl
- shortsit 1-2 kpl
- pitkähihaisia 1-3 kpl
- huppareita 1-2 kpl
- nahkatakki / takki
- talvitakki**
- t-paitoja 3-5 kpl
- toppeja 1-3 kpl
- hameita 1-2 kpl
- sukkahousuja 1-3 kpl
- lämpimiä leggingsejä (thermot) 1-2 kpl
- sukkia (joka päivälle omat)
- alushousuja (joka päivälle omat)
- rintaliivejä 1-3 kpl
- uikkarit / bikinit
Kengät :
- maiharit***
- tennarit***
- ballerinat*
- varvastossut
- kumisaappaat
Hygienia:
- shampoo & hoitoaine
- suihkugeeli & vartalovoide*
- aurinkorasva & aurinkosuojasuihke (hiuksille)
- hiuslakka, hiuspuuteri ja kuivashampoo
- hiusharja & kampa
- meikit (välttämättömimmät, ei esim. 666 eri mustaa luomiväriä)
- kasvojen puhdistusaine, meikinpoistoaine & kasvovesi
- kasvorasva, silmänympärysrasva & primer*
- irtoripset & liima*
- kynsilakka*
- hammasharja, hammastahna & hammaslankaa/tikkuja
- kuukautissiteet / tamponit
- käsipyyhkeet & meikinpoistopyyhkeet (esim. Savett, Lumene jne.)
Tärkeät :
- lompakko, henkkarit & käteistä
- passi & passinkopio (= kopiokoneella kopio passista A4-paperille)
- puhelin, puhelimen laturi & laturi sekä pattereita tms. siihen
- mahdolliset käytössä olevat lääkkeet
- sadetakki
- festari-liput & kuitti
- lentoliput & kuitti
- bussi / junaliput & kuitti
- kamera & muistikortti + patterit / laturi
- jätesäkit
- aurinkolasit
Muut:
- hiuspinnejä, pompuloita
- korvatulpat & silmälappu*
- korvatopsuja & vanulappuja/pumpulia
- kasvopyyhe & pyyhe
- vessapaperia & nenäliinoja
- laastareita, kyypakkaus**, hyttyskarkoitetta*
- pipo, hanskat, kauluri, kaulahuivi & villasukat
- koruja
- vöitä 1-2 kpl
* = valinnainen - jos aikoo / haluaa käyttää
** = jos mahdollisuus / tarvetta ottaa mukaan
*** = valinnainen - mitä vaihtoehdoista käyttää
FESTARI-FIILIS
Festareilla on ensisijaisesti pääasia pitää hauskaa sekä nauttia hyvästä seurasta ja bändeistä.
On kuitenkin tärkeää muistaa pitää huolta itsestään, ystävistään sekä myös tuntemattomista. Kysy, onko kaikki hyvin tai tarvitseeko apua, jos näet sellaisia kysymyksiä herättävän tilanteen tai huomaat, että joku on esimerkiksi sammumassa. Auta parhaasi mukaan, jos et uskalla yksin mennä, pyydä kaveri mukaan.
Jos mahdollista, koita muistaa omat rajasi - etenkin alkoholin suhteen, äläkä juo liikaa. Usein festareilla on hauskinta, kun on sopivassa hiprakassa eikä kaatokännissä.
Liiku aina kaverin kanssa tai porukassa, jotta ette huku toisiltanne. Jos lähdette omille teille, sopikaa aina tietty ja sama kohtauspaikka ( ei leirintä, koska se saattaa olla hyvinkin kaukana itse festari-alueesta ). Festareilla ei välttämättä kännykät ja kentät aina toimi, joten sopimalla kohtauspaikan löytää toisen varmasti.
Oikea varustus leirinnässä, hyvä seura sekä oman itsensä rento, reipas ja iloinen fiilis ovat erinomainen alku ja pohja festareille. :)
------------------------------------------------------------
Jos selvisit tänne asti, onneksi olkoon! Siinä oli lukemista. Toivottavasti tästä on apua. :)