sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

I'll bet our 2 counts an hour and all the hurt In the world that you all will burn!

Aurinko.

On pitkästä aikaa takaisin keskuudessamme! Hah hah haa, joka kevät pimeimmän talven jälkeen me ihmettelemme ja iloitsemme tuosta taivaalla möllöttävästä valon ja lämmön lähteestä.
Oma suhteeni aurinkoon on hyvin ristiriitainen. Rakastan ja vihaan sitä, mutta en ehkä niin kuin moni muu ... ajattelinkin nyt valoittaa vähän ajatustani ja ongelmiani.

Rakastan aurinkoa, se tuo ihan uutta särmää päiviin pitkän pimeyden jälkeen ja niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin niin kyllä siitä mieli piristyy ihan vallattoman paljon kun lumet alkavat sulaa, linnut visertävät, ilmassa tuoksuu kevään tuulahdus ja aurinko luo valollaan mielikuvan lämpimästä. Tokihan aurinko möllöttää taivaalla talvellakin mutta silloin se kielii yleensä vain siitä tosi seikasta että siellä on helvetin kylmä :D
Sisäinen tiedemieheni kyllä tietää kaiken siitä miksi aurinko on niin tärkeä meille ja blaablaa mutta en silti voi olla joskus miettimättä tosi syvällisiä asioita siitä. Tai avaruudesta. Herää niin suuri mielenkiinto ja uteliaisuus että olisi kiva ottaa asioista selvää mutta kärventyminen oikean elämän Smaugin edessä loppujen lopuksi ei kamalasti houkuttele!

Minusta on myös ihanaa kun kesällä on lämmin, mutta ei kuuma. En ymmärrä miten ihmiset pystyvät elämään joka päivä tai kesäisin maissa joissa on +30 astetta lämmintä. Viime kesänä Milanossa sen kokeneena voin sanoa että pääosin se oli vain ahdistavaa, ollaanhan me skandinaavit totuttu kohtuu "kylmiin" kesiin ... tuntui melkein kuin aurinko ajaisia sua johonkin nurkkaan.
Viha on voimakas sana joten ehkä ennemminkin pelkään aurinkoa. Mulla on herkkä iho näin muutenkin vaikkei mitään varsinaisesti ja tutkitusti todistettua iho-sairautta olekkaan. Olen kalpea ja kohtuu valkoinen sekä palan äärettömän helposti.
Muistan kun pienenä siskot lohduttivat rapuutumisen ( = palamisen ) jälkeen kuinka kyllä se siitä rusketukseksi muuttuu. Eipä muuten muuttunut :D Pelkään aurinkoa koska pelkään palamista ja kaiken maailman iho syöpiä/vaurioita/terveys-riskejä. On ärsyttävää rasvata itseään aurinkorasvoilla koko kesä, etenkin festareilla. Olo on yhtä limainen kuin Star Wars Jabballa ewwwhhh.
Mun iho on kokenut myös kunnon kukkakedon eli aknen tai no, en tiedä oliko se ihan yhtä paha kuin akne mutta tarpeeksi paha ainakin luokittelemaan minut kiusatuksi yli viisi vuotta. Vieläkään mun iho ei ole tasaista nähnytkään ja finnejä tms. pukkaa aika ajoin naamaan eikä se ole tasaisen värinen; helposti punertava, reagoi stressiin tai ilman kosteuteen välittömästi jne. Luojan kiitos pahimmat vaiheet ovat takana päin, mitä nyt tämä aurinko-ihottuma riesana :/

Photos ; from february 2013 :)

Vielä pahempaa on kuitenkin tämä aurinko-ihottuma joka tänä vuonna alkoi jo HELMIKUUSSA. Voitteko kuvitella?!
Kasvojeni iho on vielä herkempää kuin iho muualla ja se palaa/ihottuma puhkeaa heti vaikka olisi meikkivoide - jos sen alla EI ole aurinkorasvaa. En voi ostaa suojakertoimen omaavia meikkivoiteita koska niissä ei ole ikinä tarpeeksi vaaleata sävyä ja suojakertoimen täytyisi olla 50 ... tai ainakaan en ole moiseen vielä törmännyt. Noin neljä vuotta sitten mulla alkoi tulla aurinko-ihottumaa kasvoihin ja pelästyin sitä ensin ihan helvetisti. Se on pahinta erityisesti nenän ja leuan välisellä alueella, se on kuin rönsyilevä valko-punainen kukkaketo joka pysyy naamassasi tiukasti n.1-2 päivää jonka jälkeen poistuessaan kutiaa ja kuivattaa ihoa paljon. Ihottuma itsessään on vähän finnien tapaista, jonka takia meni hetki tajuta että se on ihottumaa. Sen "pohja" on punainen ja "pää" valkoinen. Se ei todellakaan voi olla mitenkään minkäänlaista finnistöä ( haha mikä sana ) koska se on muuten niin ihottuman tapaista. Valitettavasti mulla ei ole laittaa tähän kuvaa, mutta voin kertoa että se näyttää/tuntuu kamalalta ja sen kanssa pelkää mennä ulos ... tai siis, ulos ei voi mennä ellei ole suojannut sitä hyvin sekä aurinko-rasvalla että meikkivoiteella. Parasta on olla pois auringosta ettei se pahene tai pitkity.

Olen oppinut läksyni siinä määrin että joka kerta ulos lähtiessäni laitan 50 kertoimista aurinkorasvaa sekä meikkivoidetta. Se on välillä todella rasittavaa koska kesällä tekisi mieli olla ilman meikin häivääkään mutta minkäs teet ... Pahimpina päivinä eli silloin kuin aurinko paistaa voimakkaasti/kuumasti sekoitan aurinkorasvaa meikkivoiteeseen tai pysyn sisällä kuumimman ajan.
Mutta siis, nyt kun sitä ilmestyi jo helmikuussa - olin aivan äimän käkenä! Tunnistan ihottuman tavallisista finneistä ihan samantien joten marssin laivan Tax Freehen ( olimme laivalla silloin kun asian tajusin taas vaihteeksi ) ja sanoin myyjälle että nyt tarvisi vähän aurinkorasvaa koska omaan erittäin herkän ihon ja näyttää siltä että talvi-aurinkokin saa ihottuman puhkeamaan. Etsin erityisesti kasvoille tarkoitettua aurinkorasvaa koska muut rasvoittavat ja öljyttävät ihoa todella paljon minkä seurauksena iho kiiltää tavallista helpommin ja enemmän. Myyjä löysi lopulta Biothermin Sun Vivo-aurinkorasvan, jonka suojakertoin on 50 ja se on nimenomaan kasvoille tarkoitettu. Hintaa tällä aurinko-rasvalla oli n. 20-25€ jos oikein muistan :)

Photo : Google

Olen käyttänyt kyseistä aurinkorasvaa joka päivä tuon helmikuisen päivän jälkeen jos ilmassa on ollut pieniäkin vihjeitä siitä että aurinko alkaisi paistaa. En halua ottaa mitään riskejä siitä että saisin ihottumaa vaikka tiedän että niitäkin päiviä tulee olemaan jolloin se puhkeaa, mutta aina on hyvä yrittää ...
Tähän mennessä rasva on toiminut hyvin, levitän sitä joka päivä ennen meikkivoidetta iholle suojaamaan kasvoja - olin sitten menossa töihin, kaupungille tai lenkille. Ja koska rasva on nimenomaan kasvoille/decolteelle tarkoitettu ei se ole myöskään niin rasvainen kuin ns. perus aurinkorasvat joten naama ei todellakaan ala kiiltämään yhtä nopeasti/pahasti.
Joten jos on joku muukin joka on potenut samaa ongelmaa, tuossa ainakin pieni helpotus elämään :)


Viime kesänä kävin allergiani takia lääkärissä ja kyselin samalla onko ihottumaan mitään lääkkeitä tms. Varsinaista lääkettä ei ehkä löydy mutta ennalta ehkäiseviä tuotteita kylläkin. Niistä lääkäri ei sen edempää kertonut vaikka olin aika lailla hätää kärsimässä. Koska minulla ei ollut silloin ihottumaa kasvoissa, ei lääkäri tietenkään voinut nähdä kuinka pahan näköistä se on kun sitä tulee. Kohta tulee taas aika santsata allergia-lääkkeitä joten ehkäpä tartun jälleen kerran asiaan samalla kertaa tai ainakin otan paremmin selvää näistä ennalta ehkäisevistä tuotteista.
Kerrankin koitan sen tehdä ennen kesää koska esimerkiksi festareilla on välillä hyvin ärsyttävää suojautua auringolta kun näyttää ennemminkin joltain Mustalta Ratsastajalta ... en toki anna tämän 'vaivan' pilata kesääni mutta en anna sen myöskään pilata minua tai aiheuttavan terveydellisiä riskejä. Suojaan itseäni ja erityisesti kasvojani kuin riivattu kesäisin joten don't worry. Silloin cooleus on aika lailla toissijainen asia ja näytän kunnon Grumpy Catilta nököttäessäni varjoissa tai teltassa suojassa :D
En ole sen pahemmin kajonnut asian tiimoilta Googlen ihmeelliseen maailmaan koska sieltä voi tunnetusti löytyä ties mitä kauhu-tarinoita ja näin paranoidi sekä paniikki-häiriöinen ihminen kuin minä ei ole todellakaan hyvä yhdistelmä niitä lukemaan :D

Mutta ihan vain mielenkiinnosta ja neuvojen tarpeessa; Onko kellään muulla ilmennyt koskaan vastaavanlaista reaktiota auringosta? Tai esimerkiksi ruuasta?

P.s. Tsekatkaa nämä!


Kohta 1:10 -> ja se kun Thranduil istuu kunnon bad assina siellä valtaistuimella ... OH. MY. FUCKING. GOD!!!

... oh yes. OH YES. !!!!!!!!

5 kommenttia:

 1. Täällä toinenkin aurinkoihottumasta kärsivä! Itellä ei edes voiteet sun muut auta juurikaan, joten aika helvetillistä aikaa kevät-alkukesä :D Näytän ihan joltain mutanttihirviöltä ku mulla naama menee niin pahan näköseksi aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha kuulostaa niin tutulta! Nyt kun puhkeaa ensimmäisen kerran niin marssin kyllä lääkäriin, onhan tähän oltava joku lääke.

   Poista
 2. Youг curгеnt reрοrt offеrs proνen neсеѕsarу
  to mysеlf. ӏt’s really usеful and
  уou're obviously very educated in this area. You have opened up our face to varying views on this kind of subject along with intriguing and sound content material.
  Here is my blog ; buy viagra online

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahahahahaha ei jumalauta mä kuolin tähän kommenttiin :'D

   Poista

Scream for me!